top of page

De context maakt van ziek-zijn, wel-Zijn.

Bijgewerkt op: 25 apr. 2022


We overnachten dikwijls op plaatsen waar andere ‘moderne nomaden’ verblijven. En wat me opvalt op deze plaatsen is het zachte, trage ritme van leven. Mensen gaan slapen met de ondergaande zon, vangen hun activiteiten pas aan wanneer de zon hen weer opwarmt en nemen ruim de tijd om te zitten, lezen en keuvelen. En ze lijken bijzonder te genieten van de stilte, ze lijkt te worden gewaardeerd en gekoesterd als het Grootste Goed. Ze lijken meer te leven op het ritme van de natuur. En nochtans hebben velen van hen een job die ze op afstand uitoefenen. Ze leven eenvoudiger en hebben daardoor minder nodig. Of ze leven meer in fasen – met een 'drukdruk' en een traag seizoen, bijvoorbeeld. En wat voor mij hierin zo bijzonder voelt, is het feit dat ik in dit samen-leven niet ziek ben. Ik heb dezelfde klachten, maar ik val niet uit de boot. Mijn functioneren is niet abnormaal in deze context. Het levensritme is goed aangepast aan mijn lichaam waardoor mijn ziek-zijn transformeert in wel-Zijn. Want wat is 'normaal', eigenlijk? En wat is een 'normaal' levensritme? Onszelf achternahollen, zonder goed te weten waarheen, zonder tijd te hebben om te ademen, en dan met een mengeling van beklag en trots vaststellen dat het weer zo druk is? En wat is gezond-zijn eigenlijk? Wat is ziek-zijn? Wat is wel-zijn? Is het dan niet vooral het ritme dat onze samenleving van ons verwacht dat velen aan de zijlijn doet belanden, in een hokje met de titel 'ziek', omdat ze zo ver af raken van hun natuurlijke Zijn dat hun lichaam haast opgaat in de vlammen? Is het misschien net die samenleving die van elke treuzelaar, wankelaar of twijfelaar een 'probleem' maakt, niet beseffend dat het net zijzelf is die het probleem mee heeft gecreëerd? Wat denk jij?

Namasté,

TineTine van Ingelgem


Foto van Tine Van Ingelgem, psycholoog en founder van De Kunst van het Ziek Zijn.

Dag lieve lezer. Mijn naam is Tine. Ik ben werkzaam als psycholoog en psychotherapeut. Ik heb een bijzondere voorliefde voor meditatie, yoga, zingeving en zelfcompassie.

Tevens ben ik opgeleid als hartcoherentiecoach, mindfulnesstrainer, yogadocent en verdiepte me in de polyvagaaltheorie en verliesbegeleiding.

Met De Kunst van het Ziek Zijn wil ik mensen helpen om voluit en sprankelend te leven met hun vermoeidheid, ziekte of pijn.

13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page