top of page

Omgaan met jaloezie bij ziekte - 4 tips

Bijgewerkt op: 3 dec. 2022


Afbeelding van een vlinder, gevolgd door een statement aangaande ziek zijn en gevoelens van jaloezie. Onderaan vermelding van de website De Kunst van het Ziek Zijn.

Wanneer je leeft met een chronische ziekte, verschijnt jaloezie al gauw op het toneel.

Het is een normale reactie die deel uitmaakt van je rouwproces.Jaloezie kan zich op verschillende manieren tonen


Misschien ervaar je jaloezie ten opzichte van mensen die niet moeten rusten na het douchen, die zelf de huishoudelijke taken kunnen opnemen of zelf naar de winkel kunnen.


Of wanneer je op mooie zomerdagen aan je huis of bed gebonden bent en de mensen rondom jou leuke uitstapjes maken.


Misschien ten aanzien van mensen die met meer vrijheid door het leven kunnen bewegen en die dingen kunnen waarmaken waar jij zo naar verlangt.

Bijvoorbeeld bij mensen die met gemak door hun loopbaan lijken te stromen en promotie maken terwijl jij zo hard moet ploeteren om gewoon nog maar de dag door te komen.


Misschien ten aanzien van zij waarbij het leven op rolletjes lijkt te lopen. Die zorgeloos door het leven lijken te huppelen. Terwijl jij voelt dat je strompelt of zelfs kruipt.


Misschien op momenten dat vrienden jou komen vertellen over de baby in aantocht, het huis dat ze verbouwen, de reizen die ze maken terwijl jij het gevoel hebt dat je de trein mist of gemist hebt.Hoe het voelt


De jaloezie kan zich kenbaar maken als een dubbel gevoel, een fysieke, stekende sensatie in je hart die zegt: ik wil dit ook.


Het is een golf die bestaat uit een mengeling van pijn, verdriet, onrecht, kwaadheid. Een golf die je plots naar adem doet happen.


Een pijn die je misschien neigt weg te drukken maar die jou onverwacht en met een enorme kracht kan overspoelen.


Soms kan de jaloezie zo sterk zijn dat ze je binnenin opvreet. Ze vreet dan ook aan jouw gemoedsrust en mentale evenwicht.


In sommige situaties is de jaloezie zo uitgesproken, zo pijnlijk, dat je ze het liefst van al vermijdt, en je gewoon terugtrekt.We voelen het allemaal


We voelen deze jaloezie allemaal. En toch is het één van de minst besproken onderwerpen met betrekking tot het leven met een chronische ziekte.


Misschien omdat we het gevoel hebben dat het niet ‘mag’, dat we niet egoïstisch mogen zijn en blij moeten zijn voor anderen.


Misschien omdat ze onze pijn en kwetsbaarheid zo zichtbaar maakt.

En dat terwijl jaloezie een doodnormale reactie is op een leven met beperkingen. Het hoort erbij.Vier tips bij het omgaan met gevoelens van jaloezie


1. Jouw jaloezie geeft vooral blijk van een ontembare levenskracht.

Ze geeft blijk van je wil om te leven, jouw verlangen om vooruit te bewegen. Eigenlijk zegt je jaloezie vooral: ik wil ook leven!


Tracht ze daarom te verwelkom: ze maakt jou opmerkzaam voor wat je werkelijk belangrijk en waardevol vindt. Ga eens na wanneer je jaloezie voelt waarover dit gevoel juist gaat. Welk wezenlijk verlangen zit eronder? En welke kleine stapjes kan je zetten om dat wat je echt belangrijk vindt meer in je eigen leven te brengen?2. Geef liefdevolle aandacht aan de pijn van waaruit de jaloezie ontspringt.

Die pijn heeft jouw troost, warmte, zachtheid en koestering nodig. Want ja, het is zo verdomd oneerlijk en moeilijk...


3. Het gras is niet altijd groener aan de overkant.

Het verhaal dat je jezelf vertelt over iemands leven, de details die je zelf invult, zijn vaak ook gewoon dat: jouw verhaal. Wellicht is het werkelijke verhaal niet zo rooskleurig als je denkt. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Kijk daarom niet alleen naar het groene gras, maar naar het gehele plaatje.


4. Blijf voeling houden met de dingen in je eigen leven die wel goed gaan en de dingen die je wel kan. Het beoefenen van dankbaarheid kan je hierbij helpen (vb. som dagelijks 5 dingen op waarvoor je dankbaar bent).


Lichter leven met een chronische aandoening


Voorblad van het E-boek 'Lichter Leven'

Je leeft met een chronische ziekte of pijn, je bent altijd moe en je wil...

  • Je weer goed voelen in en over jezelf.

  • Weer grip krijgen op je eigen leven en voluit leven mét je ziekte.

  • Leren hoe je je lichaam kan helpen herstellen.

  • Op een vaardige manier leren omgaan met de uitdagingen van het leven met je ziekte.

  • Bewegen van verzet naar acceptatie en innerlijke rust.

  • Een innerlijke transformatie aangaan.


Leven met een chronische aandoening brengt tal van uitdagingen met zich mee. Het kan moeilijk worden om te midden van dit alles het licht in je leven - en jezelf - te blijven ervaren.


Ik verzamelde doorheen de jaren 12 lichtbronnen die mijn vreugde, welzijn en levenskracht vergroten met, ondanks en dankzij mijn ziekte. Ik verzamelde ze nu in het online traject 'Lichter Leven'. Wil je hier meer over weten? Neem een kijkje naar de inhoud via deze link.

Ben je eerder op zoek naar een diepgaand pad van innerlijke groei dat je helpt omgaan met chronische ziekte, vermoeidheid en pijn? Bekijk dan zeker de inhoud van het online traject 'Wijs Leven' via deze link.


Samenvatting van het online traject 'Wijs Leven'.
Samenvatting van het online traject 'Wijs Leven'.

Tine van Ingelgem


Foto van Tine Van Ingelgem, psycholoog en founder van De Kunst van het Ziek Zijn.

Dag lieve lezer. Mijn naam is Tine. Ik ben werkzaam als psycholoog en psychotherapeut. Ik heb een bijzondere voorliefde voor meditatie, yoga, zingeving en zelfcompassie.

Tevens ben ik opgeleid als hartcoherentiecoach, mindfulnesstrainer, yogadocent en verdiepte me in de polyvagaaltheorie en verliesbegeleiding.

Met De Kunst van het Ziek Zijn wil ik mensen helpen om voluit en sprankelend te leven met hun vermoeidheid, ziekte of pijn.279 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page