Met zorg communiceren over je chronische ziekte - 6 tips

Bijgewerkt op: 28 okt.


Een samenvatting van de 6 tips hoe met zorg te communiceren over je chronische ziekte.

Communiceren over je ziekte is één van de uitdagingen waar zowat eenieder met een chronische aandoening mee te maken krijgt.


Hierbij gaat het niet alleen over het communiceren over de ziekte, maar meer fundamenteel over je nood aan begrip en een zinvolle connectie met de mensen rondom jou.


Hier volgen 6 concrete tips:


1) Evenwicht

Als je niet zegt wat er in je omgaat, kan je omgeving niet begrijpen wat er aan de hand is en je ook niet kunnen steunen.


Omgekeerd, wanneer je de hele tijd de nadruk legt op je ziekte, zal zowel jij als je omgeving onder de zwaarte lijden.


Leer voelen wanneer het wel helpend is om te communiceren over je ziekte en wanneer niet.2) Korte uitleg

Maak een korte, standaard uitleg die de nodige informatie verschaft over je ziekte en je situatie in het algemeen. Maak er eventueel een geschreven tekstje van dat je kan opsturen.


Voel tegelijk in hoeverre je hierover wilt vertellen. Je wordt doodongelukkig als je steeds moet uitleggen wat je ziekte juist betekent.3) Vertel wat kan helpen

Informeer de mensen die dicht bij jou staan over wat jou kan helpen en steunen. Ze voelen zich machteloos, en doen vanuit die machteloosheid soms onhandige dingen.


Leg aan je omgeving uit welke reacties en gedrag jou deugd doen en troost bieden, wat ze concreet kunnen doen.


Het is aan jou om aan anderen uit te leggen hoe ze best met jou omgaan.4) Veilige contacten

Het is belangrijk om te leren inschatten in welke relaties het heilzaam is om over je ziekte te praten en in welke niet.


Welke mensen rondom jou hebben een open, niet oordelende houding en zijn ontvankelijk voor jouw verhaal? Bij wie voel je je veilig genoeg om je werkelijk te laten zien?5) Praat over je gevoelens

In de plaats van medische details te delen, kan je misschien praten over hoe je je voelt, wat het ziek zijn met je doet.


Een gesprek over medische details en behandelingen is wellicht noch voor jou, noch voor de luisteraar voedend. Wanneer je iets oprechts iets deel vanuit je hart (met een !veilige! ander) wordt er meestal iets geraakt in de ander en komt er een voedende verbinding tot stand.6) Lijstje met onderwerpen

Als je ziek bent maak je vaak weinig boeiends mee waardoor je op de duur ook niets anders meer hebt om over te praten. Maak een lijstje met vragen die je kunt stellen, gemeenschappelijke interesses, gespreksonderwerpen die vreugde en beweging kunnen brengen in gesprekken.Tine van Ingelgem


Foto van Tine Van Ingelgem, psycholoog en founder van De Kunst van het Ziek Zijn.

Dag lieve lezer. Mijn naam is Tine. Ik ben werkzaam als psycholoog en psychotherapeut. Ik heb een bijzondere voorliefde voor meditatie, yoga, zingeving en zelfcompassie.

Tevens ben ik opgeleid als hartcoherentiecoach, mindfulnesstrainer, yogadocent en verdiepte me in de polyvagaaltheorie en verliesbegeleiding.

Met De Kunst van het Ziek Zijn wil ik mensen helpen om voluit en sprankelend te leven met hun vermoeidheid, ziekte of pijn.

20 weergaven0 opmerkingen