top of page

Met zorg communiceren over je chronische ziekte - 6 tips

Bijgewerkt op: 3 dec. 2022


Een samenvatting van de 6 tips hoe met zorg te communiceren over je chronische ziekte.

Communiceren over je ziekte is één van de uitdagingen waar zowat eenieder met een chronische aandoening mee te maken krijgt.


Hierbij gaat het niet alleen over het communiceren over de ziekte, maar meer fundamenteel over je nood aan begrip en een zinvolle connectie met de mensen rondom jou.


Hier volgen 6 concrete tips:


1) Evenwicht

Als je niet zegt wat er in je omgaat, kan je omgeving niet begrijpen wat er aan de hand is en je ook niet kunnen steunen.


Omgekeerd, wanneer je de hele tijd de nadruk legt op je ziekte, zal zowel jij als je omgeving onder de zwaarte lijden.


Leer voelen wanneer het wel helpend is om te communiceren over je ziekte en wanneer niet.2) Korte uitleg

Maak een korte, standaard uitleg die de nodige informatie verschaft over je ziekte en je situatie in het algemeen. Maak er eventueel een geschreven tekstje van dat je kan opsturen.


Voel tegelijk in hoeverre je hierover wilt vertellen. Je wordt doodongelukkig als je steeds moet uitleggen wat je ziekte juist betekent.3) Vertel wat kan helpen

Informeer de mensen die dicht bij jou staan over wat jou kan helpen en steunen. Ze voelen zich machteloos, en doen vanuit die machteloosheid soms onhandige dingen.


Leg aan je omgeving uit welke reacties en gedrag jou deugd doen en troost bieden, wat ze concreet kunnen doen.


Het is aan jou om aan anderen uit te leggen hoe ze best met jou omgaan.4) Veilige contacten

Het is belangrijk om te leren inschatten in welke relaties het heilzaam is om over je ziekte te praten en in welke niet.


Welke mensen rondom jou hebben een open, niet oordelende houding en zijn ontvankelijk voor jouw verhaal? Bij wie voel je je veilig genoeg om je werkelijk te laten zien?5) Praat over je gevoelens

In de plaats van medische details te delen, kan je misschien praten over hoe je je voelt, wat het ziek zijn met je doet.


Een gesprek over medische details en behandelingen is wellicht noch voor jou, noch voor de luisteraar voedend. Wanneer je iets oprechts iets deel vanuit je hart (met een !veilige! ander) wordt er meestal iets geraakt in de ander en komt er een voedende verbinding tot stand.6) Lijstje met onderwerpen

Als je ziek bent maak je vaak weinig boeiends mee waardoor je op de duur ook niets anders meer hebt om over te praten. Maak een lijstje met vragen die je kunt stellen, gemeenschappelijke interesses, gespreksonderwerpen die vreugde en beweging kunnen brengen in gesprekken.Meer fundamenteel: je wil je leven terug en je opnieuw goed voelen over jezelf


Achter de meeste moeilijkheden wat het communiceren over je ziekte betreft, zitten meestal noden als:

  • Ik wil mij weer goed voelen in en over mezelf.

  • Ik wil weer grip krijgen op mijn eigen leven en voluit leven mét mijn ziekte.

  • Ik wil leren hoe ik mijn lichaam kan helpen herstellen.

  • Ik wil op een vaardige manier leren omgaan met de uitdagingen van het leven.

  • Ik wil bewegen van verzet naar acceptatie en innerlijke rust.

  • Ik wil een innerlijke transformatie aangaan.


Leven met een chronische aandoening confronteert je immers niet enkel met fysieke symptomen, maar ook met de weerslag ervan op je mentale, emotionele en relationele welzijn... Je ervaart verlies, je relaties komen onder druk te staan, je voelt je niet begrepen, je piekert over je situatie en de toekomst, enzovoort.


Naast het aanleren van concrete praktische tips zoals die hierboven, kan je ziekte je op een diepgaand pad van innerlijke groei brengen. In het online traject 'Wijs Leven' loop ik een deel van dat pad samen met jou.


Het pad is onderverdeeld in drie delen:


1) Hoe kan ik omgaan met het verlies van mijn leven als rups?


2) Hoe kan ik er voor mezelf zijn te midden van de vele veranderingen in mijn leven?


3) Hoe kan ik mijn hart openen voor nieuwe mogelijkheden?


Inhoud van het traject 'Wijs Leven'.
Inhoud van het traject 'Wijs Leven'.

Het traject werd bewust online vormgegeven zodat je zo makkelijk mogelijk kan deelnemen, waar je ook bent, en welke je mogelijkheden ook zijn. Tijdens 8 live Zoom-sessies leg ik de essentie uit van elk hoofdstuk, doen we samen oefeningen en reflecties en is er ruimte voor uitwisseling.


Alle oefeningen en reflecties uit het boek werden vertaald naar een werkboek zodat je stap voor stap begeleid wordt in je groeitraject:

Een greep uit het werkboek dat deel uitmaakt van het online traject 'Wijs Leven'.
Een greep uit het werkboek dat deel uitmaakt van het online traject 'Wijs Leven'.

Er is tevens een online platform voorzien waarop ik jou zal proberen inspireren en waar je, indien je dit wenst, met mij en je mede-reizigers zaken (anoniem) kan delen:


 Het online leerplatform.
Het online leerplatform.

Via deze link kan je alle info vinden over de trajecten jou kunnen begeleiden om je kunstenaarschap verder te bekwamen.


Hopelijk tot binnenkort!Tine van Ingelgem


Foto van Tine Van Ingelgem, psycholoog en founder van De Kunst van het Ziek Zijn.

Dag lieve lezer. Mijn naam is Tine. Ik ben werkzaam als psycholoog en psychotherapeut. Ik heb een bijzondere voorliefde voor meditatie, yoga, zingeving en zelfcompassie.

Tevens ben ik opgeleid als hartcoherentiecoach, mindfulnesstrainer, yogadocent en verdiepte me in de polyvagaaltheorie en verliesbegeleiding.

Met De Kunst van het Ziek Zijn wil ik mensen helpen om voluit en sprankelend te leven met hun vermoeidheid, ziekte of pijn.

238 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page