top of page

Omgaan met onbegrip - 8 tips

Bijgewerkt op: 21 mei


Acht tips voor het omgaan met onbegrip en pijnlijke reacties. Welke tips wil jij meenemen of nog aanvullen?


♧ Neem een adempauze

Je hoeft niet meteen te reageren. Zonder je indien mogelijk even af. Adem enkele keren rustig in en uit. Laat de heftigheid van de reactie zakken en sta jezelf toe om te voelen wat de situatie met je deed.


♧ Onbegrip van anderen betekent niet-begrijpen

De reacties van de mensen om je heen die ongeduld, frustratie, beschuldigen, ontkenning weerspiegelen zeggen iets over hoe zij omgaan met de situatie. Het zegt iets over hen, over hun pijn, schaduwkanten en uitdagingen, niet over jou.


♧ Check jouw interpretatie.

Ben je zeker dat jouw interpretatie klopt? Is het waar wat je denkt? Wat zijn de feiten? Je kijkt en luistert namelijk met je eigen bril van pijn, die de situatie vaak negatiever inkleurt.


♧ Kan je opmerken wat iemand allemaal wel doet?

Op welke manieren toont iemand wel begrip of is iemand er wel voor jou? Merk de kleine attenties op. Vaak drukken mensen zich uit op non-verbale manieren. Misschien vraagt iemand niet hoe het met je gaat, maar neemt wel een stukje taart mee wanneer hij of zij op bezoek komt. Misschien durft iemand niet rechtstreeks aan jou te vragen hoe het met je gaat maar vraagt hij of zij het wel aan je echtgenoot, vrienden, ouders…? Dit zijn allemaal kleine uitingen van betrokkenheid en zorg.


♧ Bedenk enkele standaard antwoorden.

Wanneer je ongevraagd advies krijgt, zeg dan ‘Bedankt voor de suggestie’ en ga er niet verder op in.


Ga enkel verder in gesprek met mensen waarvan je weet dat ze emotioneel beschikbaar zijn en open staan voor jouw verhaal.


Maak een korte, standaard uitleg die de nodige informatie verschaft over je ziekte en je situatie in het algemeen.


♧ Vertel mensen hoe ze jou wel kunnen helpen en ondersteunen en wees hierin concreet


♧ Elk moment van botheid van anderen is een prachtig oefenmoment. Het is een kans om hiermee te leren omgaan. Daar zit jouw invloed: Je kan kiezen om je erdoor te laten omverblazen en de put in duwen, of je kan leren om er op een evenwichtige manier mee omte gaan.


♧ Wees lief voor jezelf. Je hebt op dit de meest milde, zorgzame versie van jezelf nodig.Verder groeien? - Traject - Léven met chronische ziekte en pijn


Je hebt al heel wat medische behandelingen geprobeerd, met wisselend resultaat. Op een bepaald moment begrijp je dat je vermoeidheid, ziekte of pijn nog een hele tijd met je mee zal wandelen. Niet alleen je lichaam is veranderd, maar ook je relaties, je werk, daginvulling lijden eronder.

 

Je lijdt er ook psychisch onder en voelt je misschien leeg, moedeloos, prikkelbaar, onder meer omdat je minder energie hebt om die dingen te doen die je voeden en opladen.

 

Je komt tot het besef dat je leven niet meer hetzelfde zal zijn en je te leven hebt mét je ziekte. Maar hoe doé je dat? Hoé kan je accepteren dat je ziekte nog een lange tijd, of misschien wel altijd, deel zal uitmaken van je leven? Hoé kan je voluit leven mét je ziekte? Je leven met je ziekte leiden in de plaats van lijden?

In het online groeitraject 'Wijs leven met chronische ziekte' ga ik samen met jou op een pad van innerlijke transformatie dat jou helpt om zinvol en waardevol te leven mét je ziekte en te helen wat er geheeld kan worden.Met warme groet,


Tine van Ingelgem


Foto van Tine Van Ingelgem, psycholoog en founder van De Kunst van het Ziek Zijn.

Dag lieve lezer. Mijn naam is Tine. Ik ben werkzaam als psycholoog en psychotherapeut. Ik heb een bijzondere voorliefde voor meditatie, yoga, zingeving en zelfcompassie.

Tevens ben ik opgeleid als hartcoherentiecoach, mindfulnesstrainer, yogadocent en verdiepte me in de polyvagaaltheorie en verliesbegeleiding.

Met De Kunst van het Ziek Zijn wil ik mensen helpen om voluit en sprankelend te leven met hun vermoeidheid, ziekte of pijn.

147 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page